Welkom

Boom van het Jaar

Op zoek naar het verhaal achter de boom

De Fondation Wallonne pour la Conservation des Habitats heet u welkom bij de Boom van het Jaar wedstrijd, een zoektocht naar de interessantste en opmerkelijkste bomen uit België. Dat zijn niet per definitie de grootste, oudste of mooiste bomen, maar vooral de bomen met een verhaal. Het belang van de boom voor zijn omgeving, de maatschappij en zijn geschiedenis zijn belangrijk voor de beoordeling.

Een vakjury beoordeelt de verschillende kandidaten en kiest één laureaat per Waalse provincie samen met één laureaat voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, daarna is het aan u om uw stem te laten horen.

Wist u dat iedereen een boom kan nomineren, als individu, familie, vereniging, bedrijf of gemeente? Dit is heel gemakkelijk. Klik gewoon op de nominatieknop hieronder, vertel het verhaal van uw boom en voeg een mooie foto toe. Als uw boom wint krijgt hij 2500€ van de Baillet Latour Fonds voor onderhoud, promotie, valorisatie,... en mag hij zich een jaar lang “Boom van het Jaar” noemen en wordt kandidaat voor de ‘European Tree of the Year’ wedstrijd!

boton stem

De wedstrijd wordt georganiseerd door in samenwerking met: Met de steun van 
Fondation Wallone pour
la Conservation des Habitats

 logoFWCH.smallweb  

           LOGORVBJsmallweb


Les finalistes

 (Nombre de votes le vendredi 22 septembre à 12h30) 

 
  1.Lummen 5969 1. Vollezele 9350  1. Itegem 789

Province du Brabant Wallon
Ville de Wavre
L’arbre Rucher

222 votes

Province du Hainaut
Ville de Péruwelz
Le Gros Tilleul de Braffe

494 votes

Province de Liège
Commune de Ouffet
Le Chêne des Macrâles

223 votes

1. Oostende 5926  01  3. Brussel 9180 

Province du Luxembourg
Commune de Houffalize
Le Béni Hesse

166 votes

Province de Namur
Commune de Anhée
Le Tilleul du Vî Pays

493 votes

Région Bruxelloise
Collectif des morts de la rue
Le monument vivant

198 votes

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
De organisatie telt 1 geldige stem per geldig opgegeven e-mail adres

Tips & Tricks om jouw favoriete boom deze wedstrijd te helpen winnen:


1. Zoek een bekende meter of peter om de kandidatuur van je boom mee bekend te maken.
2. Betrek de lokale scholen bij de wedstrijd: zij kunnen heel veel stemmen genereren. Op www.weekvanhetbos.be vinden de leerkrachten bovendien heel wat informatie over het belang van bomen, waarmee ze aan de slag kunnen.
3. Is er een heemkundige kring actief in je gemeente? Contacteer ze: vaak weten de mensen van de heemkundige kring een schat aan waardevolle historische informatie op te diepen en kunnen ze je misschien wel van alles over je boom vertellen! Ook bij het Vlaams Instituut Onroerend Erfgoed bestaat er een databank over onze waardevolle bomen; misschien kan je ook daar terecht voor meer informatie?
4. Spreek de communicatie-ambtenaar van je gemeente aan: zij hebben vaak heel wat ideeën die het initiatief mee bekend kunnen maken. En ze beschikken over goede perscontacten.
5. Activeer de mensen: organiseer een fotowedstrijd voor je boom, of laat de kunstacademie haar landschapsschilders naar die boom sturen. En wat denk je van een opstelwedstrijd voor de scholen, bv. over de tijd toen die boom nog jong was?
6. Misschien zijn er in de gemeente wel mensen die kunnen koken met bosproducten? Of heb je nog een authentieke mandenvlechter of klompenmaker die met hout aan de slag kan gaan?
7. Posters en flyertjes op de belangrijke plaatsen in de gemeente kunnen ook altijd meehelpen om het initiatief bekend te maken. Vraag ook aan de middenveldorganisaties in je gemeente om mee de schouders onder dit initiatief te zetten: bij Pasar, Velt, Natuurpunt, de jeugdbewegingen, Gezinsbond, OKRA, en ga zo maar door… zitten heel erg veel enthousiastelingen die je ongetwijfeld kunnen meehelpen.
8. Kijk zeker ook op de kalender van je gemeente: er gebeurt ongetwijfeld heel wat, waar je met de Boom van het Jaar-wedstrijd kan langs gaan om promotie te maken.
9. Wees creatief en laat je volledig gaan! Leuke initiatieven genereren aandacht van pers en publiek, en dat leidt tot meer stemmen voor je boom.
10. Last but not least: organiseer al je activiteiten uiteraard steeds met respect voor je boom. Bekladden of beschilderen, er massaal in klimmen of op zijn wortels gaan staan: allemaal uit den boze. Bedenk dat de bodem rondom je favoriete boom cruciaal is voor hem: als daar honderden mensen gaan lopen, dan verdicht die en wordt hij keihard en krijgt de boom het onvermijdelijk moeilijk.

Boom van het Jaar Wedstrijd

Reglement Boom van Het Jaar Wedstrijd 2017

De 'Boom van het Jaar' wedstrijd is op zoek naar de meest interessante en meest opmerkelijke boom van België. Dus niet de grootste, de oudste of de mooiste, maar de boom met het mooiste verhaal. Elk jaar kunnen beurtelings bomen uit Vlaanderen en Brussel of uit Wallonië en Brussel voorgesteld worden.

In 2017 word de Boom van het Jaar, Waalse editie georganiseerd door la Fondation wallonne pour la Conservation des Habitats (FWVH) met de financiële hulp van de Baillet Latour Fonds; in samenwerking met de European Landowners' Organization (ELO), de Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij (KBBM) en de Fondation Rurale de Wallonie.

De Boom van het Jaar wedstrijd is geïnspireerd door de bestaande Europese Boom van het Jaar, een Tsjechisch initiatief dat naar Europees niveau is gebracht door de Environmental Partnership Association (EPA) in samenwerking met ELO. De Europese wedstrijd telt nu 15 deelnemende Landen. Het doel van het initiatief is kennis en interesse te promoten voor bijzondere bomen.

Het concept van de wedstrijd is simpel: iedereen kan zijn lievelingsboom voorstellen als kandidaat 'Boom van het Jaar'. Deelname aan de wedstrijd is gratis. Het verhaal en een mooie foto van de boom zijn het belangrijkste want de professionele jury zal zich op die twee criteria baseren.

Uit de verschillende kandidaten kiest de jury één laureaat per Waalse provincie en één laureaat voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Zowel bomen op privaat land even als bomen op publiek domein kunnen als kandidaat gesteld worden.

Eens de 6 laureaten bekend worden gemaakt kan het publiek beginnen stemmen voor hun lievelingsboom op de website. De Belgische winnaar zal ons het volgend jaar vertegenwoordigen op Europees niveau voor de 'Europese Boom van het Jaar'!